DOLAR 38,1588 0.3%
EURO 43,6101 1.61%
ALTIN 3.957,732,27
BITCOIN 3194809-1,40%
İstanbul
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nesli Tükenen Ulukurtlar 12 Bin Yıl Sonra Hayata Döndürüldü

Nesli Tükenen Ulukurtlar 12 Bin Yıl Sonra Hayata Döndürüldü

ABONE OL
Nisan 8, 2025 15:14
Nesli Tükenen Ulukurtlar 12 Bin Yıl Sonra Hayata Döndürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nesli Tükenen Ulukurtlar 12 Bin Yıl Sonra Hayata Döndürüldü

Genetik biliminde tarihi bir gelişme yaşandı! ABD merkezli biyoteknoloji girişimi Colossal Biosciences tarafından yapılan çalışmalar sonunda nesli tükenen Ulukurtlar 12 bin yıl sonra hayata döndürüldü.

Biyoteknoloji alanında çığır açan bir çalışmaya imza atan Colossal Biosciences adlı girişim, 12 bin 500 yıl önce nesli tükenmiş olan bir canlı türünü hayata döndürmeyi başardı. Bilimsel adı Aenocyon Dirus olan Dire Kurt, tarih öncesi dönemde Kuzey Amerika’da yaşamış bir tür. Gri kurtlardan daha büyük, daha kalın kürklü ve daha güçlü çene yapısına sahip yırtıcı bir tür olan Ulukurt, HBO’nun dünyaca ünlü dizisi Game of Thrones’taki devasa kurtlara ilham olmasıyla da tanınıyor.

Nesli Tükenen Ulukurtlar 12 Bin Yıl Sonra Hayatta!

ABD, Dallas merkezli biyoteknoloji girişimi Colossal Biosciences, genetik bilimi ve biyoteknolojide devrimsel denebilecek önemli bir çalışmaya imza attı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, binlerce yıl önce nesli tükenmiş olan “ulukurtlar” CRISPR teknolojisi kullanılarak yeniden hayata döndürüldü.

Branding Türkiye’de yer alan habere göre; araştırmacılar, öncelikle antik çağlara ait 2 farklı fosilden ede ettikleri DNA’ları kullanarak ulukurt gen haritasını çıkardı. Sonraki adımda ise elde edilen bu DNA verileri, Dire Kurt’un günümüzde yaşayan en yakın akrabaları olan gri kurtların genleriyle karşılaştırıldı. İlerleyen süreçte CRISPR teknolojisinden yararlanılarak gri kurt hücreleri üzerinde 20 farklı genetik düzenleme yapıldı. Bu sayede 13.000 yıllık bir diş ve 72.000 yıllık bir kafatasından elde edilen antik DNA’lar kullanılarak oluşturulan hücre hatları, klonlama süreciyle taşıyıcı annelere aktarıldı ve 3 sağlıklı yavru dünyaya geldi. 2 erkek ulukurt 1 Ekim 2024’te, bir dişi ulukurt ise 30 Ocak 2025’te doğdu.

Yavrular 2.000 dönümlük bir arazide, 3 metre yüksekliğinde “hayvanat bahçesi standardında” çitlerle çevrili, güvenlik kameraları, drone’lar ve personel tarafından izlenen bir lokasyonda yaşıyor. Nerede olduğu bilinmeyen bu tesisin Amerikan Humane Society tarafından onaylandığı ve ABD Tarım Bakanlığı’na kayıtlı olduğu açıklandı.

Genetik Alanındaki Girişimler Yaşamı Şekillendirecek

2021 yılında kurulan ve genetik bilimiyle ilgili çalışmalarıyla bilinen ABD merkezli girişim Colossal Biosciences’in yola çıkış amacı Tüylü Mamut olarak bilinen bir türü yeniden hayata döndürmekti. Ancak bunun öncesinde Ulukurt projesindeki başarılı çalışmalara dair detaylar kamuoyuna açıklandı.

Konuyla ilgili uluslararası düzeyde pek çok haber ve yorum yapıldı. Linkedin hesabından yaptığı paylaşımda “genetik alanındaki girişimler yaşamı şekillendirecek” açıklamasında bulunan startup ekosisteminin tanınmış ismi Akademisyen ve Mentor Mürsel Ferhat Sağlam ise konuya dair şu ifadeleri kullandı;

“Girişimcilik uzun soluklu bir yolculuk ve devrimsel hamleler gerektiren bir süreç. Buna karşın her girişimin inovasyon içermesi gerekmez ama inovasyon içeren girişimler her zaman dikkat çeker. Öte yandan her girişim yaşamı dönüştürmek zorunda da değildir. Ancak yaşamı şekillendiren girişimler her zaman kazanır. Bunun son ve en niş örneği 2021 yılında kurulan biyoteknoloji şirketi Colossal Biosciences. Şirket; bilimsel adı Aenocyon Dirus olan ve Dire Wolf yani “Ulukurt” olarak bilinen bir türü 12,500 yıl sonra hayata döndürmeyi başardı. Hatırlarsanız şirketin Tüylü Mamut, Dodo Kuşu ve Tazmanya Kaplanı ile ilgili de projeleri vardı. Ulukurt projesi ise kamuoyuyla hiç paylaşılmamıştı. Bu arada girişimin bugüne dek aldığı yatırım miktarı 435 milyon dolar. Yani dünyanın bir yerlerinde yatırımcılar, “önce ürünü görelim” gibi bir tavır sergilemek yerine sürecin sürdürülebilirliğine yatırım yapıyorlar. Bu arada genetik alanındaki bu çalışmaların sağlıkta ne gibi devrimsel sıçramalar oluşturacağını tahmin etmek zor değil. Yani genetik alanındaki girişimler yaşamı yeniden şekillendirecek diyebiliriz.”

Mürsel Ferhat Sağlam’ı Linkedin’de takip etmek için;

https://www.linkedin.com/in/murselferhatsaglam/

Kaynak: eshaber.net

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ