Türkiye'nin dört bir yanındaki kazılarla arkeolojik varlıklar gün yüzüne çıkarılıyor
Egeli Akademisyenden Karaburun’un tarihine ışık tutan araştırma
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu tarafından yürütülen “Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması” bölgenin tarihine ışık tutuyor. Yaygın Yüzey Araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen çalışma neticesinde tarihi kalıntılar belgelenerek coğrafi bilgi sistemine dayanan geniş bir veritabanı oluşturuldu.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Egeli bilim insanları tarafından çok sayıda kazı ve yüzey araştırması yürütüldüğünü, bunlardan birisinin de Karaburun’da, Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu başkanlığında sürdürüldüğünü söyledi. Karaburun’un tarihine ışık tutan bu araştırmayı yürüten ekibi tebrik eden Rektör Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi olarak, Türkiye’nin; tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıklarını gün yüzüne çıkarmaya, ülke turizmine kazandırmaya devam edeceklerini söyledi.
Araştırma hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu, “Sekiz yıl süren araştırma, 200’e yakın arkeolojik ve tarihi alanı kayıtlara geçerek Karaburun’un geçmişi üzerine yapılan ilk sistemli çalışma olmuş, İzmir’in tarih öncesine ilişkin bilinmeyen yönleri ortaya çıkarmıştır. Araştırma, Paleolitik Dönemden Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar olan tüm dönemlere ait kültürel varlıkları inceleyerek ve korunması için çalışarak İzmir’in ve Türkiye’nin kültürel mirasına ve belleğine katkı sunmaktadır” dedi.
“Araştırma İzmir’deki insan varlığını 250 bin yıl geriye çekti”
Prof. Dr. Çilingiroğlu, “Karaburun’un Yeni Liman çevresindeki araştırmalar, İzmir’in bilinen en eski buluntu yerini keşfederek, İzmir ve çevresindeki Alt ve Orta Paleolitik Dönemlere ilişkin yerinde korunmuş olan ilk yontma taş aletlere erişmiştir. Bu buluntular Batı Anadolu prehistoryası açısından önem taşımakta, İzmir’deki insan varlığını 250 bin yıl geriye çekmektedir. Araştırma, bölgede Buzul Çağı’nda yaşamış toplayıcı avcı gruplara ilişkin çok sayıda arkeolojik veriye ulaşmıştır. Yapılan çalışmalar Karaburun’da günümüzden önce 12 bin yıl önceye tarihlenen ve çakmaktaşından üretilmiş mikrolitik bir yontmataş alet endüstrisine işaret etmektedir. Bu endüstri Doğu Akdeniz ve Ege’den bilinen çağdaş bulgularla benzerlikler sunar. Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması günümüzden 11 bin – 9 bin yıl önce, Holosen başlarında bölgede yaşamış konar-göçer toplayıcı-avcı gruplara ilişkin ilk arkeolojik kanıtlara erişmiş, Batı Anadolu’da tarıma dayalı yaşam biçiminin ortaya çıkışından önceki tarihsel süreçleri aydınlatmıştır” diye konuştu.
Prof. Dr. Çilingiroğlu, tüm keşif ve bulguların “Journal of Field Archaeology”, “Antiquity” ve “Arkeoloji Dergisi” gibi uluslararası ve ulusal akademik dergilerde yayımlanarak bilim dünyasına sunulduğunu dile getirdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı